Понеделник, 23 Юли 2018

Българското гонче е емблематичната ловна порода за българския ловец

  Д-р Христо Кънев - ветеринарен лекар и кинолог
Преглеждания: 17505 | Коментари: 0 | Добавено: 29/09/2017 | 17:50 |
Българското гонче е емблематичната ловна порода за българския ловец

-Д-р Кънев, на какво се дължи големият интерес към отглеждането на кучета от породата българско гонче?

Клуб Българско гонче от няколко години работи изключително силно, организира доста изложби, но най-важното - започнаха да издават родословия. Мисля, че само за няколко години са издадени над 1500 родословия. Това стимулира посещаемостта на изложбите, производството на малки кученца. Освен това, това е породата, която почти всеки български ловец е имал.

ащо препоръчвате на българските ловци да имат точно тази порода?

Защото българското гонче е емблематичната ловна порода за българския ловец.

-С какво се характеризира?

Като всяка една ловна порода, трябва да има желание за лов. Първо трябва да кажем, че българското гонче е средноръстово гонче, което работи по топла следа. Отличава се с голямо желание за лов и това е основната предпоставка един млад ловец да иска да си вземе точно българско гонче.

-А какъв е стандартът за оценка на тези кучета?

Всяка една порода има стандарт, подробно описан - какъв е общият вид, какъв трябва да бъде цветът, каква е височината при холката, как са поставени ушите, каква трябва да бъде космената покривка, носенето на опашката, какви трябва да бъдат движенията... Всичко това подробно е описано в стандарта на породата. По принцип на изложба трябва да печели кучето, което най-много се доближава до съответния стандарт. Приема се, че идеално куче не може да съществува, стандартът - това е идеалът за породата и нито едно куче не може да го покрие на 100%. Но най-доброто е това, което максимално се доближава до идеала за породата.

-Клуб Българско гонче прокламира чистокръвността на породата.

За да може една порода да съществува в днешно време, трябва да има клуб за съответната порода, където са създадени правилници за развъждане. Екстериорната изложба трябва да бъде мястото, където се избират най-добрите кучета за разплодна дейност. Покрай тази си функция изложбата става и шоу.

-А защо досега българското гонче не е признато като порода?

Това е много сложен въпрос, много са причините за този проблем. Неговото начало е през 1981 година, когато в Пловдив се провежда Световно ловно изложение. Там се представят голям брой гончета. През 1986-та се внася първото заявление за признаване с променения стандарт от д-р Виктор Лозенски. Има запазен номер, но какво става впоследствие - не мога да ви кажа. Следват периоди на затишие. Сега сме на етап, когато Клуб Българско гонче е покрило почти всички изисквания за признаване на породата. Другите две породи - българското овчарско куче и българският барак, ги следват. Моето лично мнение за трудното признаване на породата от най-голямата международна федерация е, че в света има вече страшно много утвърдени и приети породи. И може би тези големи изисквания са за да няма нови и нови породи всяка година. Но интересното е, че нашите три национални породи не са нови. Това са породи, които са съществували по нашите земи от незапомнени времена. Ние не създаване нови породи. Ние ги имаме и искаме те да бъдат световно признати.

-Какви са ползите от това да бъдат световно признати?

Както всяка нация, така и ние искаме наред с другите неща да имаме своите породи кучета.

-Може ли българско гонче да участва в международна изложба?

Може, но в 11-та група, в непризнати породи, което нито е престижно, нито може да се състезава за победител. И затова и не участват. А ако е призната порода, може да се участва в изложби и изпитания навсякъде по света.

-Как ще запазим българското гонче?

Един от начините е именно това - организирането на изложби, популяризирането на породата. Моето лично мнение е, че изложбите трябва да бъдат в населеното място, за да може по-широк кръг зрители да видят българското гонче. Да идва публика. Да се види, че имаме такава порода. Много хора дори не подозират, че тези породи съществуват в България. Знаят за чуждите, но не и за българските породи.
Вие ще бъдете консултант на новото предаване на Агро ТВ - За кинологията с д-р Кънев. Каква е основната идея на това предаване?
Идеята е да представяме различните породи кучета, да показваме техните характерни особености, начини на отглеждане, представянето им на изложби. Съща така искам да коментираме в предаването специфични заболявания и най-вече тяхната профилактика. Да можем да получаваме полезни съвети от специалисти и водещи развъдчици при отделните породи кучета.

-Кои са приоритетните породи, с кои започвате?

Започваме с българските породи, смятам, че така е редно. Започваме с българското гонче, това е кучето с което най-дълго е работено като порода, има запазен номер за признаване от доста години. След това предвиждам едно предаване за българското овчарско куче, и след това - с българския барак.

-За кого ще бъде това предаване, какви зрители искате да привлечете?

Това предаване е насочено към хората, които се интересуват от кинология, както и за всички любители на кучетата и на животните въобще.
 

Автор: agrotv.bg


Етикети: | кинология | българско гонче | изложба | стандарт | Д-р Христо Кънев
Категория: Животновъдство

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Животновъдство:

22/07/2018
Оставки потушиха протестите...
21/07/2018
Пир по време на чума...
19/07/2018
Животновъди не одобряват оставките в МЗХГ...
18/07/2018
Фермерски протест уволни четирима експерти от МЗХГ ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
22.07.2018 | 21:00
Дребните преживни животни в Шарково са умъртвени...
Стопаните ще получат обезщетение...
Дребните преживни животни в Шарково са умъртвени
 
22.07.2018 | 16:17
Жандармерия ограничи достъпа до село Шарково...
Протестиращите се изтеглиха в съседното село...
Жандармерия ограничи достъпа до село Шарково
 
22.07.2018 | 12:03
Леко поскъпна брашното в големите търговски вериги...
Средно за страната, цената на едро на продукта се задържа на ниво от 0,80 ...
Леко поскъпна брашното в големите търговски вериги
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 14 Юли 2018 - 21 Юли 2018
Атрактивни модели земеделски машини дефилираха из страната!...
Преглеждания: 256
Излъчено: 7 Юли 2018 - 14 Юли 2018
Какви изисквания имат земеделските производители при инвестиция в агротехника...
Преглеждания: 1048
Излъчено: 23 Юни 2018 - 30 Юни 2018
Стриптийл технология за оптимизация на разходите в земеделското производство...
Преглеждания: 1670
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: mobchuth 21/07/2018
Коментар: [url=http://www.mcmbackpacksoutletonline.com/]cheap mcm[/url] The prices of advertising notebook baggage operate from only a few quid to a tiny costlier, on the other hand, the cos Продължава...
Автор: mobchuth 17/07/2018
Коментар: [url=http://www.mcmbackpacksoutletonline.com/accessories.html]mcm accessories[/url] Communicate Almost all Star Good day there there [url=http://www.mcmbackpacksoutletonline.com/]c Продължава...
Автор: mobchuth 12/07/2018
Коментар: <a href=http://www.mcmbackpacksoutletonline.com/>cheap mcm</a> Converse basketball sneakers, <a href=http://www.mcmbackpacksoutletonline.com/& Продължава...