Петък, 27 Април 2018

Пазарът на лавандулово масло расте

  Методи Стефанов, Интермед
Преглеждания: 12807 | Коментари: 0 | Добавено: 12/12/2017 | 14:28 |
Пазарът на лавандулово масло расте

- Г-н Стефанов, пазарът може ли да поеме още количества лавандулово масло, след като Турция, Румъния и Гърция се включиха?

- Истината е, че пазарът продължава да расте. Това е заради увеличаващия се дял на СПА индустрията, ароматерапията, както и директните продажби на масла до крайния клиент. Така че това не е страшно. Проблемът може да дойде от качеството. Важното е да се отбележи, че една част от засетите площи, особено в Североизточна България са от некачествен материал и добитото масло е извън стандарта.Много от стопаните не работят със сертифициран разсад. Добруджа сади обикновено високодобивни сортове, което означава количество, но качеството не е най- доброто.Това означава и по- бавно реализиране на продукцията.

- Защо се получава така?

- Проблемът е, че голяма част от фермерите купуват от нелицензирани производители, които не гарантират сорта. В повечето случаи „разсадниците” крадат разсад, и така клиентите им получават субсидии, но не произвеждат качество.

- Следователно има търсене за лавандулово масло?

- Има огромно търсене за българското лавандулово масло като компонент на френската козметика. Обемите на търсене и производство се вдигат многократно.

- Какви са цените тази година?

- Изкупните цени са 170 лв. за килограм. Цените тази година скочиха двойно, защото реколтата беше по- лоша и некачествена. Стартира на 80 лв, но заради големите измръзвания на насажденията в Южна Турция се покачи. Разликата в цените между некачественото и качественото масло е 40%.

- Може ли България да започне да диктува цените на лавандуловото масло?

- Не, никой няма да ни го позволи. Подобен случай и намерения имаше с розовото масло. Но тогава, за да ни неутрализират френските фирми, които са основните ползватели, започнаха да създават насажденията в Турция. И така започнаха да контролират пазара.

- Тогава, какво правим?

- Единственият възможен вариант е да се върви към добри търговски отношения и да се върви към качество. Няма друг. Този пазар го диктуват купувачите, а не производителите. Ние имаме шанс като климатични и почвени условия да отглеждаме лавандула, която дава качествено масло. Това са трите български сорта, които се и подпомогат- Хемус, Дружба, Юбилейна. Другият е Севтополис - хибрид, който обаче в Северна България дава показатели, които са извън стандарта за качество.

 Автор: Светлана Трифоновска


Етикети: | лавандула | лавандулово масло | производство | търсене | сортове
Категория: Растениевъдство

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Растениевъдство:

25/04/2018 4.41 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Пролетна сеитба в Шуменско, автор Красимир Людмилов...
24/04/2018 5.03 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Нахутът - абсолютен хит в Ямболско, автор Валентин Вълчев...
24/04/2018
Пролетна сеитба в Шуменско...
24/04/2018
Фуражната индустрия у нас – във възход ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
26.04.2018 | 16:55
Дневник за събитията във фермата...
Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България систе...
Дневник за събитията във фермата
 
26.04.2018 | 15:31
България осъдена за втори път от Европейския съд за не...
Тази осъдителна присъда би могла да бъде избегната, ако Директивата за ...
България осъдена за втори път от Европейския съд за неспазване на европейското природозащитно законодателство
 
26.04.2018 | 16:23
Министър Порожанов ще присъства на първа копка на раз...
Събитието ще се проведе в Северната индустриална зона на града...
 Министър Порожанов ще присъства на първа копка на разширението на предприятие за преработка на царевица в Разград
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 21 Април 2018 - 28 Април 2018
етири мощни трактора са герои в световно реалити шоу...
Преглеждания: 114
Излъчено: 14 Април 2018 - 21 Април 2018
Прецизна и бърза сеитба, без загуба на време и с минимални разходи...
Преглеждания: 519
Излъчено: 7 Април 2018 - 14 Април 2018
Гостуваме в бутикова фурна, за да разберем как се прави черен козунак...
Преглеждания: 771
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: mobchuth 26/04/2018
Коментар: [url=http://www.moschinooutletonline.com/clothing/sweaters.html]moschino sweater[/url] all stars converse is far over simply a shoe brand name, it can be one on the most recognisab Продължава...
Автор: Merlintossy 21/04/2018
Коментар: [url=http://.jypublicrelations.com/291-balenciaga-race-runners-tan.php]Balenciaga Race Runners Tan[/url] Do all the study as is possible into any company you choose you want to p Продължава...
Автор: Merlintossy 19/04/2018
Коментар: [url=http://.eaglerockatv.com/nike-free-rn-flyknit-medal-stand-025.html]Nike Free Rn Flyknit Medal Stand[/url] Camping out in the backwoods alone is one of the most risky issues Продължава...