Тенденции в производството на вино
Една четвърт от лозята в България са местни сортове и приблизително толкова е делът на произведеното от тях вино. Напитката се пие основно на вътрешния пазар. При износа производителите разчитат на международните имена и виното от български сортове е около 10 – 12 на сто. Въпреки това България е известна с висококачествените си вина и се нарежда в челните редици по производство и малки винарски изби. Енологът Станимир Стоянов коментира предпочитанията в консумацията на вино все повече се изместват към пиенето и на розе. Тежките червени напитки се търсят по-малко, коментират сомелиери и заети в производството. Най-често любителите прибягват към вина с по-нисък алкохолен градус, по-леки за пиене, в които се усеща натуралният вкус на гроздето. Новите тенденции в сектора са за чистосортови вина, без дъб, допълват експертите.
Подробности гледайте в предаването Агротема на 7 март от 18:40 часа по телевизия Агро ТВ.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ