Първият български сорт Стевия – разработка на Земеделския институт в Шумен
-Доц. Енчев, какво представлява стевията и България има ли традиции в нейното отглеждане?
Традициите в отглеждането на стевията датират от 80-те години на миналия век, когато растението е внесено от Украйна. Тогава са направени изследвания за въздействието му върху хора и животни. През 90-те години, поради силен натиск на световните производители на захар, стевията е забранена за употреба. Изтъквано е, че е с токсични въздействия и че не е здравословна. Едва през 2008 г. научно- обосновани анализи доказват противното на установеното твърдение.
-За какво се използва?
Стевията е нискокалорична и понижава нивото на инсулина в кръвта. Полезна е за сърдечната дейност, регулира нивото на кръвното налягане, може да бъде част от хранителния здравословен режим. Търсенето на този естествен подсладител става все по-популярно. Поради тази причина Институтът в Шумен стартира селекционна и изследователска програма за разработване на български сорт Стевия, върху която работи сериозен научен колектив.
-Каква е причината да не се засаждат големи площи с този естествен подсладител?
Хората се опасяват от трудната реализация на продукцията. Може би това е все още причината да няма големи обработваеми площи с културата. Това, което ние произвеждаме като посадъчен материал в Института, се продава в много държави. Има голямо търсене. Работим с чужди сортове. През 2010 г. разработихме проект за рестартиране на научните изследвания, защото дълго време растението се съхраняваше само като генофонд. Колектив от отдел Растениевъдство на Земеделския институт в Шумен селектира наш български сорт. Седем-осем години ни отне създаването и патентоването му.
-Стевията лесно ли се отглежда, капризно растение ли е?
Не е капризно, но не се отглежда лесно. Това е екваториално растение. При нашите условия то трябва да се изведе на открито през месец май, когато няма слани. Задължително трябва да се напоява капково, а не чрез дъждуване. Няма естествени болести и неприятели, но изисква окопаване. Наесен се прибира. Изрязва се, а коренището се прибира в стърготини и се съхранява на тъмно място. Разсаждането напролет е с права лопата, на ръка. Това е многогодишно растение и след две-три години коренището може да се дели, като от всеки корен пораства ново растение. Да, проблемът е, че се изисква много ръчен труд. Това е друга бариера пред големите производители.
-Каква е цената на килограм стевия?
Изкупната цена на стевията е добра, около 60 лв./кг, но производството е трудоемко. Хляб в тази работа има, но ръчният труд е много, тъй като не може да се отглежда с механизирана техника.
Автор: Диана Александрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ