Понеделник, 18 Февруари 2019

Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри

  Доц. Илияна Начева, ръководител на сектор Криобиология и лиофилизация в ИКХТ към ССА на МЗХ
Преглеждания: 9783 | Коментари: 0 | Добавено: 17/04/2018 | 10:20 |
Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри
Доц. Илияна Начева

-Доц. Начева, известни сте със създаването на първото българско космическо меню. Разкажете повече за този проект.

Първоначално за първия български космонавт Георги Иванов е изготвен сувенирен пакет, който включвал само лиофилизирани плодове, лютеница и ядки. Впоследствие, за втория български полет менюто е обогатено с над 27 хранителни порциона – супи, десерти на млечна и месна, и зеленчукова основа. Българското космическо меню е изключително пикантно, съобразено с нашата национална кухня, като боб по манастирски, таратор, сарми в лозов лист, храни с много фибри. България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Специалната технология се нарича лиофилизация, при която продуктите запазват своите вкусови качества, т.е. не се извличат от тях витамините и минералите и са 100% натурални. Днес копия от оригиналните менюта на космонавтите ни не се съхраняват, но пък кутията, в която са били сложени и е летяла в Космоса, се пази и до днес.

-Каква технология се използва при приготвянето на храните?

Днес технологията на лиофилизираните храни е съобразена с космическото радиоизлъчване, радиация, безтегловност, на вредните въздействия на шума, вибрациите в космическото пространство.
Новите ни храни са обогатени с множество биологично активни елементи и витаминни комплекси, за допълнително енергизиране работата на космонавтите, както и адаптогени, които да подобряват цялостното здравословно състояние.

-Каква е тайната рецепта?

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване до минус 40 градуса и впоследствие изсушаване в условията на вакуум в така наречените лиофилизатори. Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните - от 2 до 5 години, и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава целостта на вакуумната опаковка. Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. Интересът към процеса лиофилизация е огромен, но към производството на космически храни в момента няма търсене. Интересът е предимно от алпинисти, туристи, мореплаватели. Тези храни намират място и в армията.

Автор: Диана Александрова


Етикети: | лиофилизация | храни | българско космическо меню | наука | проект
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

15/02/2019
Без големи промени в директните плащания 2019 ...
14/02/2019
Промо пакети и нови продукти от БАСФ за сезон 2019...
14/02/2019 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Плодове и зеленчуци - от градината до щанда, автор: Данаил Андреев...
14/02/2019
Брюксел в превод: Модерното лице на земеделието, автор Валентина Спасова...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
17.02.2019 | 9:42
Времето на 17 февруари ще е предимно слънчево...
Дневните температури ще се повишат още и максималните ще са между 10° и 1...
Времето на 17 февруари ще е предимно слънчево
 
17.02.2019 | 9:34
Климатичните промени може да предизвикат политически ...
Доклад вещае “нова зона на риск”, която е силно подценена от политицит...
Климатичните промени може да предизвикат политически конфликти
 
17.02.2019 | 9:22
Гледайте АГРО ТВ и в неделя!...
Акценти в програмата...
Гледайте АГРО ТВ и в неделя!
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 9 Февруари 2019 - 16 Февруари 2019
Премиера във Великобритания на нова кабина при телескопичните товарачи...
Преглеждания: 855
Излъчено: 2 Февруари 2019 - 9 Февруари 2019
Диверсификацията на производство – алтернатива съвременните фермери...
Преглеждания: 1108
Излъчено: 26 Януари 2019 - 2 Февруари 2019
123 г. Растителна защита в България...
Преглеждания: 1296
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...
Автор: ПЧЕЛАР 18/11/2018
Коментар: Защо е това притискане на конвенционалните пчелари?Първо меда и се изкупува евтино на 4лв ако доби Продължава...
Автор: зс 09/11/2018
Коментар: Пропуснахте да кажете как е постигнато всичко това с каки протекции чия е фермата и коа партия обс Продължава...