Петък, 14 Декември 2018

Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри

  Доц. Илияна Начева, ръководител на сектор Криобиология и лиофилизация в ИКХТ към ССА на МЗХ
Преглеждания: 7641 | Коментари: 0 | Добавено: 17/04/2018 | 10:20 |
Лиофилизирани храни за космонавти, алпинисти и рейнджъри
Доц. Илияна Начева

-Доц. Начева, известни сте със създаването на първото българско космическо меню. Разкажете повече за този проект.

Първоначално за първия български космонавт Георги Иванов е изготвен сувенирен пакет, който включвал само лиофилизирани плодове, лютеница и ядки. Впоследствие, за втория български полет менюто е обогатено с над 27 хранителни порциона – супи, десерти на млечна и месна, и зеленчукова основа. Българското космическо меню е изключително пикантно, съобразено с нашата национална кухня, като боб по манастирски, таратор, сарми в лозов лист, храни с много фибри. България е третата страна в света, която започва да произвежда храна за космонавти след Русия и САЩ. Специалната технология се нарича лиофилизация, при която продуктите запазват своите вкусови качества, т.е. не се извличат от тях витамините и минералите и са 100% натурални. Днес копия от оригиналните менюта на космонавтите ни не се съхраняват, но пък кутията, в която са били сложени и е летяла в Космоса, се пази и до днес.

-Каква технология се използва при приготвянето на храните?

Днес технологията на лиофилизираните храни е съобразена с космическото радиоизлъчване, радиация, безтегловност, на вредните въздействия на шума, вибрациите в космическото пространство.
Новите ни храни са обогатени с множество биологично активни елементи и витаминни комплекси, за допълнително енергизиране работата на космонавтите, както и адаптогени, които да подобряват цялостното здравословно състояние.

-Каква е тайната рецепта?

Процесът на тази високотехнологична консервация включва два етапа – дълбоко замразяване до минус 40 градуса и впоследствие изсушаване в условията на вакуум в така наречените лиофилизатори. Благодарение на обработката се увеличава и срокът на годност на храните - от 2 до 5 години, и то при съхранение на стайна температура, т.е. не се изискват хладилни камери, стига да не се нарушава целостта на вакуумната опаковка. Чрез лиофилизация може да се обработи абсолютно всичко с изключение на мед и мазнини. Интересът към процеса лиофилизация е огромен, но към производството на космически храни в момента няма търсене. Интересът е предимно от алпинисти, туристи, мореплаватели. Тези храни намират място и в армията.

Автор: Диана Александрова


Етикети: | лиофилизация | храни | българско космическо меню | наука | проект
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

13/12/2018
18 отворени мерки по ПРСР през 2018 година...
13/12/2018 9.57 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Всички искат времето да не се сменя, но не могат да решат зимно или лятно, авто...
12/12/2018
Коледен дух на фермерския пазар пред МЗХГ...
12/12/2018 4.55 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Общините искат децентрализация, автор Мирелa Спасова...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
13.12.2018 | 15:21
Дегустация на отбрани италиански вина...
Събитието ще се проведе на 15 декември в хотел Балкан...
Дегустация на отбрани италиански вина
 
13.12.2018 | 16:07
Проливни дъждове и наводнения очакват Европа...
Учените настояват политиците да намерят решение за ограничаване на гл...
Проливни дъждове и наводнения очакват Европа
 
13.12.2018 | 13:53
Китай възобнови вноса от САЩ...
Това е първата по-сериозна китайска поръчка от началото на търговския ...
Китай възобнови вноса от САЩ
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 1 Декември 2018 - 8 Декември 2018
С над пет пъти се е свило производството на картофи у нас за последните 15 години...
Преглеждания: 846
Излъчено: 24 Ноември 2018 - 1 Декември 2018
Зърнопроизводителят Светла Стоянова разказва за пътя до приза Агробизнесмен на Българ...
Преглеждания: 1391
Излъчено: 17 Ноември 2018 - 24 Ноември 2018
Как се гарантира качеството на млякото и каква трябва да е европейската ферма...
Преглеждания: 2058
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...
Автор: ПЧЕЛАР 18/11/2018
Коментар: Защо е това притискане на конвенционалните пчелари?Първо меда и се изкупува евтино на 4лв ако доби Продължава...
Автор: зс 09/11/2018
Коментар: Пропуснахте да кажете как е постигнато всичко това с каки протекции чия е фермата и коа партия обс Продължава...