Понеделник, 24 Септември 2018

Хайде на фермерски пазар

  Николай Генов, председател на Кооперация Хранкооп - София: Идеята се развива много добре
Преглеждания: 8937 | Коментари: 0 | Добавено: 03/05/2018 | 15:51 |
Хайде на фермерски пазар
Николай Генов

- Г-н Генов, как се разви идеята фермерски пазар у нас към днешна дата?

- Стартирахме преди четири години с първия фермерски пазар на Римската стена и в момента Хранкооп организира шест ежеседмични пазара и почти толкова големи събития в годината. Смятаме, че идеята се разви добре. Има вече и други фермерски пазари, други организации, които ги правят, отчитаме голям интерес от страна на потребителите да си пазаруват директно от производителите. Ние пък, като организация се стремим да обединяваме фермерите формално в кооперация. Преди две години регистрирахме такава кооперация, която до момента има 74 члена. Работим с над 120 производители.

- Кой може да участва на фермерски пазар?

- Желаещите да продават на фермерските пазари задължително трябва да бъдат регистрирани земеделски производители. За съответните категории има различни други изисквания. Например, тези, които предлагат месни, млечни и пчелни продукти трябва да са регистрирани по Наредба 26, а производителите на сладка, сокове и всякакви други преработени продукти трябва да са регистрирани по Закона за храните. Имаме също пекарни, които участват на пазарите, те също си имат своите изисквания. Това са изисквания, съобразени със закона.

- Как се гарантира качеството на предлаганите на пазара продукти?

- Имаме петстепенен модел на контрол. На първо място, това е базовият контрол - по документи. На второ място - лично ходим и инспектираме различните производства, дали във фермата, дали в цеха, за да видим на място какво и как се прави. Освен това имаме работна група, която е за контрол на производителите и продуктите, която е съставена пък от самите производители. Нещо като група за самоконтрол. Взимат се продукти за изследване в лаборатория. И не на последно място е потребителският контрол. И когато има съмнения за некачествена продукция, ние правим проверки по тези сигнали.

- Каква е практиката в чужбина за провеждането на фермерски пазари?

- Много хора се възхищават на фермерските пазари в чужбина, които са с огромно разнообразие от продукция. Практиката там, и която тук още отсъства, е, че пазарите се правят на най-ключовите места в градовете, на площади и улици, които се затварят специално за фермерския пазар в конкретен ден. Това се прави, за да може производителят да достигне директно до потребителите, там, където са те. Докато ние правим пазарите в столицата на площите, които са на самите общински пазари, където не са най-посещаваните от гражданите места.

- За организирането на тези пазари получавате ли подкрепа?

- Местните власти, общините като цяло имат интерес, в София също ни подкрепят, но за съжаление не за ежеседмичните пазари. Но, например, тези големи събития, които правим вече 3 години зад храм Александър Невски, на ул. Оборище - Великденски и Коледен пазар, там, със съдействието на Общината, се затваря улицата. Но за сметка на това в Хасково, Добрич и Банкя общините се ориентираха много добре и дадоха най-ключовите си места - площадите, пешеходните зони, и там фермерските пазари в момента се развиват много добре.


Автор: Валери Станев


Етикети: | фермерски пазари | Хранкооп | земеделски производители | контрол | Николай Генов
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

24/09/2018
Защо буксува дуалното обучение...
21/09/2018
Изложба в чест на 110-годишнината от Независимостта на България в НИМ...
20/09/2018 9.51 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Фермерските пазари – настояще и бъдеще, автор Петя Петкова...
20/09/2018 5.12 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс: Платформа за електронни услуги представиха в Добрич, автор Галина Недкова...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
24.09.2018 | 13:04
Момчиловски кебап за 700 души сготви Ути Бъчваров на Фес...
Приготовлението на вкусната гозба започна от ранни зори...
Момчиловски кебап за 700 души сготви Ути Бъчваров на Фестивала на киселото мляко в родопското село
 
24.09.2018 | 11:12
Цената на цялото агне се понижи във Варна...
Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 9,59 лв./кг до 14,54 л...
Цената на цялото агне се понижи във Варна
 
24.09.2018 | 11:03
Жълт код за силен вятър в 23 области на страната...
Северозападният вятър ще се усили в следобедните часове...
Жълт код за силен вятър в 23 области на страната
 


Всички ПРЕДАВАНЕ АГРОФОРУМ
Излъчено: 15 Септември 2018 - 22 Септември 2018
Подписка за пълна забрана на растителните мазнини в млякото и млечните продукти у нас...
Преглеждания: 248
Излъчено: 1 Септември 2018 - 8 Септември 2018
Уникална среща с Марк де Турк и неговите съвети как да бъдете свободен шеф...
Преглеждания: 741
Излъчено: 25 Август 2018 - 1 Септември 2018
Силажирането - технологичния процес и тънкостите в приготвяне на питателна храна за жи...
Преглеждания: 1961
 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
Сайт 7 дни
Агромаркет - ТВ магазин
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: Велев 28/06/2018
Коментар: Ще ви дам един пример .В мото стопанство се отглеждат млечни крави,малко земя,пасища, овощни и пчел Продължава...
Автор: Велев 22/06/2018
Коментар: Защо на среща насрочена за 26 юни за бъдещето на сектора земеделие и животновъдство, не са поканен Продължава...
Автор: зс 21/06/2018
Коментар: Браншът и министър Порожанов обсъждат бъдещето на сектора земеделие и животновъдство. Срещата е Продължава...