Изгубените гени на царевицата
От няколко години се говори много за качеството на храната, която консумираме. Като започнем от фалшивото сирене, колбасите със съдържание на месо под 50% и стигнем до предположенията, че в България има генно модифицирани храни. Именно заради последното са и предположенията за загубата на сортове, които хората са отглеждали с векове.
Пример за такава загуба е царевицата. Мнозина биха казали, че цветът ѝ е жълт. Всъщност има стотици сортове и цветовете на зърната варират от бяло до червено и черно. Древните сортове, които хората са използвали за храна са с всякакви цветове.
„Жълтият” сорт, който ние познаваме, се е наложил като най-популярен единствено заради високата си производителност, а не заради вкусовите си качества или по съдържание на полезни хранителни вещества.
Култивирането на царевицата започва преди около 8 000-10 000 години на територията на днешно Мексико. Около 1500 г. преди новата ера, тя се разпространява по света. Предпочитана е заради добива, който дава на единица площ. Никоя друга зърнена култура няма толкова висока производителност.
Вижте повече подробности в предаването Агро коментар на 07 септември от 19:20 часа по телевизия Агро ТВ.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ