Как консумацията на месо влияе върху изменението в климата
По-малката консумация на месо е от съществено значение за ограничаване на изменението в климата, се посочва в доклад на британския мозъчен тръст Чатъм Хауз.
Животновъдството в световен мащаб произвежда повече емисии на парникови газове в сравнение с транспорта, но страхът от реакцията на потребителите е причина да не се предприемат никакви действия, твърдят авторите на доклада.
И макар че животновъдството произвежда повече вредни емисии в сравнение с транспорта, социологическо проучване констатира, че два пъти повече хора смятат, че транспортът допринася много повече за глобалното затопляне.
"Предотвратяването на катастрофалното затопляне зависи от намаляването на консумацията на месо и млечни продукти, но по света се прави много малко в това направление", казва Роб Бейли, водещ автор на доклада. "Много действия се предприемат срещу обезлесяването и транспорта, но нищо не се прави в животновъдния сектор. Никой не желае да се ангажира с това, защото според общоприетото мнение, не бива правителствата или гражданското общество да се месят в живота на хората и да им казват какво да ядат. "
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ