Ще засеят ли германските фермери и тази година пивоварен ечемик
Ще засеят ли германските фермери и тази година пивоварен ечемик и колко? Това се питат анализатори на пазара преди старта на сезона. Въпросът е дали цената на готовата продукция ще бъде изгодна за стопаните.
Бумът на биогаз през последните години доведе дотам, че много фермери се отказаха от ечемика за сметка на силажната царевица. Фазата премина и нови инсталации за биогаз вече не се изграждат. Ечемикът обаче се превърна в култура за специалисти.
Изискванията за високо качество, особено относно съдържанието на протеин, носят риска вложението да не се изплати в края на сезона. За да има смисъл отглеждането на пивоварен ечемик, експертите изчисляват, че цената му трябва да е с поне 35 евро по-висока от тази на фуражния. В момента тон пивоварен ечемик се продава за около 200 евро, с 11 евро по-малко от началото на годината. Прогнозите за новата реколта са по-високи.
Шансове за растеж специалистите виждат в износа, улеснен от ниския курс на еврото. Търсенето по света нараства, дори в Северна Америка стопаните имат проблем с качеството и пивоварите зависят от внос. Европейските земеделски производители са облагодетелствани и от току-що приключилата, но слаба реколта в Австралия. В момента най-качественият ечемик идва от Германия, тъй като има най-голямо съдържание на протеин.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ