Пресните плодове и зеленчуци да се продават в близост до 100 км от фермата
Пресните плодове и зеленчуци трябва да се произвеждат на 50 до 100 км от мястото за продажба, както е в Европа. Ако мярката бъде въведена у нас, това ще съживи сектора. Такава позиция изрази пред Агро ТВ Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
Антоанета Божинова – Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци: „Винаги съм била радетел да се спазва максимата за пресни плодове и зеленчуци да се реализират на 50 до 100 км отстояние от производителя. Мисля, че ако това нещо се спазва ще бъдат донякъде взети мерките. Останалите мерки мисля, че в МЗХ и на митниците много по-добре ги знаят отколкото нас преработвателите. Мерки си има просто трябва да се спазват. Нашето законодателство е много добро до момента до който започне да се прилага и да се проверява. В момента в който започне да се прилага все някъде нещо се случва и всичко написано губи смисъла си“.
Според Антоанета Божинова, заявената от МЗХ воля за по-голямото подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци е стъпка в правилната посока, но определено е закъсняла.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ