В шуменското село Градище се проведе фестивал на гюзлемето
За трета година в шуменското село Градище се проведе фестивал на гюзлемето. Вкусните, домашно разточени банички са традиционна закуска за този край, а рецептата се предава от майка на дъщеря.
Празникът събра на селския площад стотици жители и гости на Градище. Много хора пристигнаха специално от Шумен, за да си хапнат от пържените банички със забравения вкус от времето на баба. Баш-майсторката Зекие Юмерова за трета година замесва тестото, от което после ще станат вкусните банички. Ето нейната рецепта за хубави гюзлеми:
Зекие Юмерова, майсторка на гюзлеми: „Най-напред се слага едно яйце. Щипка сода, една шепа сол, олио и хладка вода. Меси се докато омекне и после се прави на топчета. Брашното трябва да бъде тип 500“.
После тестото се премесва на малки топки, разточват се тънки кори, добавя се сирене и баничките се сгъват като плик. В Градище първо пекат гюзлемите на сач, а после ги пържат в олио. Рецептата за традиционната закуска се предава във всяко семейство от майка на дъщеря, обяснява Зекие Юмерова. Нейната внучка, която е студентка в Англия, също се е научила да прави гюзлеми и сега черпи с тях и съседи, и колежки. Англичаните много ги харесват, казва майсторката от Градище. Жените от селото вече са известни с кулинарните си умения и непрекъснато ги канят на участия в различни фестивали, където събират пред масите си десетки почитатели на гюзлемето. А празникът в ГрадИще продължи с много настроение и музика.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ