Нерегламентираната продажба на мляко и млечни продукти крие рискове
Инфектирането на човека с бруцелоза и антракс става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти. Рискът се увеличава, когато се търгува от нерегламентирани производители. Глобите за продажбата на мляко и млечни продукти на улицата достигат от 300 до 1000 лв.
Нерегламентирана продажба на прясно мляко в бутилки на територията на област Монтана е установена от Областната дирекция по безопасност на храните миналата година. Санкции са били наложени на производители и 2 ферми, уточни д-р Петьо Кръстев от контролния орган в града.
д-р Петьо Кръстев, Областна дирекция по безопасност на храните – Монтана: „Също така преди години имахме случаи на болен от листериоза човек, който беше консумирал прясно козе сирене от пазар. В течение на проучването се установи, че сиренето е купено от фермер, произвеждащ при домашни условия сирене. Животните на фермера бяха здрави, свободни от заболяването, но сиренето е било допълнително контаминирано с листериоза, най-вероятно не добре съхранявано, от гризачи е било замърсено и така човекът се е разболял.“
Купуването на продукти от пазара, които са от нерегламентирани производители, крие голям риск за нашето здраве, категоричен е експертът.
д-р Петьо Кръстев, Областна дирекция по безопасност на храните – Монтана: „Затова един регистриран производител, когато излезе на пазара, той ни предлага продукт, за който може да докаже неговия произход, да докаже здравословното състояние на животните, да ни покаже чрез нужните записи и изследвания от суровината до крайния продукт, че той е произвел един качествен и безопасен продукт за производителя и затова Наредба 26 дава едни добри условия и предпоставка много фермери да излязат на пазара, за да представят нещо, което е качествено и безопасно за потребителите.“
Глобите достигат от 300 до 1000 лв. за физически лица, за юридически – актът скача тройно – от 1000 до 1500 лв.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ