Експерти търсят баланс между растениевъдството и животновъдството
Структурата на селскостопанското производство в България през последните 15 години коренно се е променила. Това констатираха аграрни икономисти на Международна конференция в столицата, организирана по повод 80-та годишнина от създаването на Института по аграрна икономика.
Добавената стойност от селскостопанското производство намалява през последните години, защото разходите се увеличават по-бързо от брутната продукция.
Анализът само на сектор растениевъдство показва, че 70% от продукцията са основно зърнени и маслодайни култури, докато сектор плодове и зеленчуци трайно намалява. Производството на зеленчуци е паднало от 30 на 10% от общата растениевъдна продукция, а липсата на напояване е най-важният фактор за ниските добиви и нерентабилното производство.
Автор: Ангел Трайков
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ