Етикетирането на трансмазнините да бъде задължително
Обозначаването на трансмазнините и тяхното количество върху етикетите на храните да стане задължително. Това предлагат представители на неправителствени и браншови аграрни организации.
Иницииране на законодателни промени за етикетиране на мастните киселини е едно от решенията, взето на кръгла маса
„Не на трансмазнините в храните“. Въпреки че в момента Европейският съюз няма такова изискване, всяка страна-членка може да задължи производителите си да изписват вредните съставки на етикетите.
От родителската организация „Национален алианс усмихни се с мен“ предложиха и допълване на действащата в момента Наредба 9 на МЗХ за безопастността и качеството на храните, които се предлагат в детски заведения и училища.
Европейският регламент предвижда през 2016 година да се въведе изискване за отбелязване количеството на трансмазнините в продуктите. Но заради общественото недоволство, което назрява срещу употребата на масните киселини, има вероятност мерките, предвидени за 2016 година, да влязат в сила по-рано. Това коментираха експерти от Българската агенция по безопасност на храните.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ