Сусамът – възрожденски поминък в Източните Родопи
Сусамът е познат в Източните Родопи още от средата на 19-ти век. Семената му съдържат до 63% масло, 21 на сто белтъци и 21% въглехидрати. Използват се основно в хранително-вкусовата и медицинската промишленост. Точно в региона на Ивайловград, Харманли и Крумовград от 20-те години на 20-ти век са възникнали 8 таханджийници. В момента работят само четири. Наличието на сусам и тахан носи приходи в региона. Това обясни пред нас Красимир Димитров, директор на туристическа организация.
В триъгълника Маджаворо-Крумовград-Ивайловград са засети 640 дка със сусам. Той е популярен и ценѐн от цеха на майсторите в Родопите – фамилията Каракехайови.
Вижте подробности в Агротемата на Велко Велев на 10 март от 18:30 часа по телевизия Агро ТВ.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ