Пътят на брашното
Пътят на брашното започва още с посяването на пшеницата и продължава нататък в своите етапи. В най-голямата мелница у нас влязохме заедно с вещите в занаята, за да видим как се смила брашното, от което всеки ден се меси хлябът за трапезата ни. Пътят на пшеницата до готовия за потребление продукт е много дълъг и много интересен. Тази суровина от първа необходимост минава през десетки машини и съоръжения, за да стигне смляна и кристално бяла до нас – потребителите. У нас брашно не се внася, родното производство успява да задоволи целия български пазар. Износът е зависим от разстоянието. То трябва да се търгува и предлага до 1000 км. Колкото повече пътува суровината, толкова повече се оскъпява, защото цената й се определя борсово. Стойността на пшеницата навсякъде е еднаква, затова е трудно навлизането на българското брашно на чужди пазари. Мелницата от своя страна си партнира със земеделци от Северозападна България.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ