За кренвиршите с любов
Кренвиршите са една от любимите храни на малки и големи. Могат да се консумират сурови, попарени или запечени. Много са митовете и легендите за тяхното производство. През последните години у нас те са най-агресивно рекламираните малотрайни колбаси. И въпреки, че производителите редовно ни убеждават, че вкуснотията е "..от истинско месо", съмнението, че това е така, остава… Все пак – какво съдържа този така обичан колбас?
На всички ни се иска кренвиршите да се произвеждат на 100 от % месо, но това няма как да се случи по една или друга причина. Въпреки, че различните кренвирши се приготвят с различни съставки в различно съотношение, валидно за всички видове е наличието на „прат“ и „баадер“.
Какво се крие зад тези специализирани наименования? Казано по-популярно, това означава, че месото е механично обезкостено. В него често попадат и твърди части от костите. Тази смес се обработва до екстра фино смляна консистенция с подправки, подобрители и вода. Всичко това се обърква в гигантски машини на меланж, след което сместа се пълни в изкуствени черва. Някога кренвирши са се правели с естествени черва, но изкуствените днес са много по бърз, евтин и ефективен вариант. Напълнените колбаси се обработват термично по специална технология.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ