Румънците са го измислили
– Г-н Уиднер, разкажете са вашата Ангус-система.
– Нашата Ангус-система е базира на кооперирането с партньорски организации. В рамките на нашата програма, развъждаме Ангус-телета или кръстоски на Ангус и сименталско говедо с цел висококачествено говеждо месо. Затова ние даваме за отглеждане, а след това обратно осигуряваме пазар на угоените животни. Мисля, че това е пътя за развитие на на едно стабилно животновъдство в Европа. Още повече, че фермерите ,отглеждащи селектирани породи животни могат да разчита на по-високи субсиидии по програмата за развитие на селските райони.
– До колко важна е генетика в месодайното животновъдство.
– Внимателният подбор на топ-генетика е много важна за продукцията на говеждо месо. От съществено значение е репродукцията. Съвременните методи в говедовъдството са разработили продукционни техники и генетика, която е нагодена на месторазположението и за нуждите на пазара. Селекцията на нашия репродукционен материал базира върху световния генфонд на расата Абердийн Ангус. Целта ни е продукция на устойчиви и лесни за отглеждане говеда, защото те са пригодени за целогодишно отглеждане на паша.Необходимо им е единствено да им се подсигури добро управление на пасищните комплекси с додставка на вода и съпътстващите грижи за това.
– С какви впечатления искате да излязат от тук хората, които вече са се запознали с фермата.
– Безупречната чистота, подреденост на стопанството и стройната организация на работещите в него. Излишно е да споменаваме компютаризираните проследяващи системи, нещо нормално за съвременните ферми.
Малките теленца се раждат на ливадата, самостоятелно и са под майчината опека до 6, най-късно 12 месеца. Хранят се с трева и майчино мляко. Теглото при отделянето е минимум 200 и максимум 400 кг. Тогава животните отново поеемат към нашата ферма готови вече за пазара.
Говеждото месо, придобито от пасищно стопанство отговяра на изисквиванията на модерните консуматори, на изискания вкус, на уващаващите себе си ресторанти по света. Именно затова Ангус-говедата са много подходящи за това.
– От къде минава пътя към европейски бизнес.
– Уверявам ви минава точно през такива стопанства, които отглеждат селектирани породи говеда. Ние търсим дълготрайно партньорство за изграждането на възможно най-ефективна месна продукция. Така можем да постигнем изключителни резултати кактоза нас, така и за нашите партньори.
– Разкажете за Абердин породата, какви са впечатленията ви.
– Абердин животните са много устойчиви и бързо приспособими към климатичните условия. Понасят температурни разлики от минус до плюс 40 градуса. Това се хармонични и уравновесени, кротки, гальовни животни, лесни за отглеждане. Много добре усвояват груб фураж и прясна трува. Тези им качества намаляват разходите за скъпи хранителни добавки. Угояването с трева е лесно за управление и е по-евтино от разпространеното затворено угояване в обор.
Лесно се угояват и дават добър добив на месо. Телета са с висок до среден растеж на теглото. Бързо натрупват маса от ливадите, на които пасат. Малките теленца се отбиват когато са достигнали 50% от теглото на майката. Методът на отглеждането на телетата при кравите майки ни позволява да контролираме качеството им, така че да гарантираме постоянно високо качество на говеждото месо.
Автор: Диана Александрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ