Празник на брежанския кестен
Празник на брежанския кестен за поредна година събра стотици хора в едноименното село Брежани.
Кестенът в тази част от северното подножие на Пирин планина е най-едър и с най-добри вкусови качества.
Плодът зрее и се събира до края на октомври. Съхранява се на сухо, тъмно и хладно място. Има богато съдържание на калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо. Съществуването му е познато в цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа. Във времето кестенът е бил един от главните хранителни източници за много региони на Европа. От сушените плодове хората са приготвяли брашно. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. Днес все още се помнят някои рецепти.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ