ПТИЦЕВЪДСТВОТО У НАС
С професор Атанас Генчев от Тракийския Университет говорим за миналото, настоящето и бъдещето на сектор Птицевъдство. В птицевъдството има 2 направления – месно и за яйца.
Месното направление е представено от отглеждането на бройлери /угоени млади пилета, които до 56-я ден достигат кланично тегло от 1,5кг/. Бройлерното производство е застъпено основно в големите птицекомбинати.
Основната порода, отглеждана в България, е “Легхорн”. Тази порода има висока носливост и се отглежда главно за яйца. “Легхорн” се характеризира със средна носливост над 200, при 184 яйца средно за страната през 1998г. “Плимутрок” е американска високопродуктивна порода, отглеждана главно за бройлери. “Родайланд” е порода, даваща главно месо. “Ню Хемпшир” се отглежда за месо и яйца. “Старозагорската червена кокошка” е местна порода, отличаваща се с висока носливост. Тя е получена чрез кръстосването на местни породи с “Родайланд” в НИИ по птицевъдство в Стара Загора. Годишно една кокошка от тази порода снася над 200 яйца със среден грамаж от 60 грама. През последните години както месото, така и яйцата намаляват като количество, което е във връзка с липсата на храни за птиците.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ